Rezervoari za protivpožarnu vodu

Svi sistemi za zaštitu od požara na bazi vode imaju jednu zajedničku stvar, potrebna im je voda. Bez pristupa adekvatnom vodosnabdevanju ovi sistemi neće pravilno funkcionisati. Prilikom određivanja vodosnabdevanja morate da se uverite da je automatsko (kada je potrebno), pouzdano i da ima dovoljnu zapreminu i pritisak da zadovolji potrebe sistema. Ovaj blog će pregledati različite opcije za izvore vode za snabdevanje sistema zaštite od požara na bazi vode sa akcentom na rezervoare za protivpožarnu vodu,

Plastični rezervoari za vodu

Rezervoari za vodu su rezervoari koji snabdevaju vodom sisteme za zaštitu od požara na bazi vode. Rezervoari za vodu se mogu koristiti za nekoliko različitih scenarija, ali se najčešće koriste tamo gde adekvatno snabdevanje vodom nije dostupno ili pouzdano. Postoji nekoliko vrsta rezervoara koji se mogu koristiti kao vodosnabdevanje, kao što su gravitacioni rezervoari, usisni rezervoari i rezervoari pod pritiskom.

Gravitacioni rezervoar za vodu

Gravitacioni rezervoari su podignuti nadzemni rezervoari za vodu koji koriste gravitaciju da obezbede pritisak. Oni mogu biti u stanju da obezbede neophodan pritisak za samostalno funkcionisanje sistema za gašenje požara, ili se mogu koristiti za snabdevanje vodom vatrogasne pumpe. Gravitacioni rezervoari se obično ne koriste u privatnim vodovodima, ali su uobičajeni deo pouzdanog vodovodnog sistema.

Usisni rezervoar za vodu

Usisni rezervoari se postavljaju na zemlju ili ispod zemlje. Zbog toga oni ne koriste nadmorsku visinu kao primarno sredstvo za povećanje pritiska. Usisni rezervoari obično obezbeđuju vodu vatrogasnoj pumpi, koja zatim povećava pritisak. Posebna pažnja je potrebna za rezervoare za vodu ispod nivoa jer moraju imati ili vertikalnu turbinsku pumpu ili pumpu koja se nalazi ispod rezervoara.

Priključenje na javni vodovod za gašenje požara

Obično se naziva vodovodni sistem, ovo je obično priključak na vodovod na nivou ulice. Njima može upravljati ili upravljati opštinska ili privatna vodovodna kompanija. Ovo je kada nemate u rezervi vaše rezervoare za vodu

Priključak na javni vodovod je prihvatljiv samo ako ispitivanje protoka vode ili druga odobrena metoda utvrdi da zapremina premašuje vršnu potražnju. Pritisak takođe treba da premaši vršnu potražnju, ali to se može povećati instaliranjem vatrogasne pumpe.

Testirano snabdevanje vodom treba da predstavlja snabdevanje koje bi moglo biti dostupno u vreme požara (drugim rečima, u vreme najveće potražnje u sistemu vodovoda iu vremenima najmanje potražnje u sistemu vodovoda). Ovo je kritično jer javne zalihe vode mogu značajno da variraju od sezone do sezone, pa čak i u periodu od 24 sata. Na njih mogu uticati i stvari kao što su suša, prekidi uzrokovani poplavama ili led zimi. Neki gradovi takođe smanjuju isporučeni sistemski pritisak kao sredstvo za očuvanje vode. Sistem koji je projektovan bez uzimanja u obzir fluktuacija u vodosnabdevanju može dovesti do nedovoljnog pritiska ili prevelikog pritiska u sistemu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.