ZLATIBOR: FESTIVAL „ZALET“ U GALERIJI KOVAČEVIĆ NA BOROVOJ GLAVI

Probajte da zamislite prizor, u kome inspirisani omamljujućim vibracijama u ritmu džeza, počinju da muziciraju svi prisutni, od lokalaca, koji su upravo došli iz njive ili sa plastidbe, do gradske gospode, koja po navici tragaju za novim kulturnim sadržajima, čineći da naspram harmonije trenutka sve ostalo bude manje važno. Kažete: „Nemoguće“! Da, bilo gde drugde, ali ne i na Borovoj Glavi!

Festival „Zalet“ održava se u Galeriji akademskog slikara pokojnog Bože Kovačevića, na Borovoj Glavi. Borova Glava je svojevrsna kulturna i boemska četvrt, koja se nalazi na 12km udaljenosti od centra Zlatibora, u pravcu Nove Varoši. U ovoj oazi kulture, decenijama je stvarao Boža Kovačević, a danas to čine njegove ćerke Slavenka i Aleksandra, koje su krenule očevim stopama. Upravo njima dvema možemo da zahvalimo za organizaciju ovog festivala. Festival predstavlja savršenu mešavinu različitih umetnosti: od slikarstva i džez muzike, preko dramske umetnosti, do filma. „Zalet“ privlači veliki broj ljubitelja klasične umetnosti, što svedoči da je jedan ovakav sadržaj nedostajao u kulturnoj ponudi Zlatibora.

Festival se održava krajem jula i traje sedam dana, tako da je najbolje da pronađete neki smeštaj na Zlatiboru , pa da uživate u bogatoj festivalskoj ponudi. Kulturni događaji se održavaju u živopisnom galerijskom prostoru, obogaćenom pejzažima i akvarelima  Bože Kovačevića. U više nego inspirativnom ambijentu, smenjuju se kao na traci: izložbe slika, pozorišne predstave, džez svirke i filmske projekcije.

Slobodno povedite i mališane, jer je ovo festival skrojen i po njihovoj meri. Potpuno ravnopravno sa odraslima, na „Zaletu“ učestvuju i deca, koja izvode dramske komade i zabavljaju se u slikarskim radionicama. Možda baš vaše dete poseduje slikarski talenat, za koji niste znali, a što neće promaći budnom oku vrsnih učitelja slikarstva, Aleksandre i Slavenke.

Svake godine, organizatori festivala, odaberu po jednog filmskog stvaraoca, čiji se filmovi prikazuju tokom festivala. Da sada su to bili režiseri, čiji je filmski opus vezan za zlatiborski kraj poput Jovana Živanovića, Jovana Jovanovića i dr. Projekcije se održavaju u adaptiranoj bioskopskoj sali, koja raspolaže filmskim platnom, dok gledaoci imaju jedinstvenu priliku da upoznaju sa opusom autora značajnih filmskih ostvarenja, koji su najčešće nepravedno prekriveni velom zaborava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.