Važni akcenti enterijera: kupatilske pločice

Da stil enterijera čine posebni akcenti, odavno je poznato, kao i da tome umnogome doprinosi i osnova za različite detalje. I u jednu i drugu kategoriju spadaju kupatilske pločice, koje ove godine predstavljaju prave maštovite ideje dekoratera za uklapanje u različite stilove. Bilo da izaberete pločice u nijansama plave ili njima utoplite prostor, možete uživati u jednom sasvim drugačijem kupatilu. Trendeseterima predlažemo osvrt ka minimalističkom stilu, koji čine pločice u neobičnim tonovima.

Sve boje mora

Kako je voda prva asocijacija na kupatilo, to se pločice u plavoj boji odavno smatraju dobrim izborom. Međutim, umesto blede ili bebi-plave, koja je svojevremeno bila veoma popularna, a danas se nipošto ne preporučuje, kao glavni hit izdvajaju se keramičke pločice u marinsko-plavoj varijanti. Kako je ova boja posebno „teška“, neizbežni su beli detalji za razbijanje izgleda celokupnog enterijera.

Ovakve pločice uglavnom dolaze u većim dimenzijama i kombinuju se sa razičitim zidnim mozaicima, bilo kao krupnijim detaljima na jednom zidu ili kao bordure duž čitavih ivica. Za njima ne zaostaju ni šarene pločice kao bordura, najčešće kombinovane sa belom ili žutom bojom. Preporučuje se da se ovakvom kupatilu obavezno dodaju sitnice koje podsećaju na more, poput ramova za fotografije sa sidrom ili školjkicama, kao i svećnjaci i ogledala u istom stilu.

Pločice u toplim nijansama

Boje prirode odavno su ono što dekorateri izdvajaju kao posebno šik, a sada na u kupatilo dolaze i pločice sa teksturom drveta, koje specijalno utopljavaju prostor. One se mogu kombinovati na samo jednom zidu – najčešće iznad kade ili tuš-kabine – ali mogu biti dodate i kao bordura. Uz njih se posebno slažu podne zelene pločice u tamnijim tonovima, kao i otirači i peškiri u svetlijim nijansama zelene. Na taj način, u potpunosti unosite boje prirode u svoj dom.

Pored ovih, aktuelne su i pločice u svim nijansama peska, koje se, opet, dobro mogu kombinovati kako sa braon, tako i sa belim detaljima. Stoga ne bi bilo loše da i ovu ideju razmotrite, ali radi praktičnosti ipak birajte pločice u tamnijim tonovima za pod. Takođe, veće dimenzije se podrazumevaju, jer su forme kvadrata uveliko izašle iz mode.

Hit sezone: pločice za minimalistički enterijer

Na samom kraju, minimalistički enterijer u svim svojim varijantama uselio se i u kupatila, te je važno razmotriti kakve pločice treba nabavite ako želite prostor u ovom stilu.

Tu se najpre izdvajaju elegantnije verzije u kojima su veće dimenzije u sivoj i/ili mermernim tonovima nedavno zamenile crnu boju kao potpuni demode detalj. Ovakve pločice sada se intenzivno kombinuju sa belom i zlatnim detaljima, te ako želite otmenost i šik kupatilo, pronašli ste pravu stvar za sebe.

Sa druge strane, minimalizam u industrijskoj verziji podrazumeva tamno-sive pločice u gotovo granitnim nijansama, što je boja koja dominira čitavom prostorijom. Ovde morate biti prilično obazrivi prilikom izbora osvetljenja, jer ovaj ton „guta“ prostor i čini ga mračnijim, ali zato predstavlja poslednji dizajnerski hit. Takođe, bez obzira na koju od ove dve varijante se odlučili, vodite računa i da su pločice samo osnova, te ih nikako nemojte ukrašavati mozaicima ili okvirima, već prostor nadogradite drugim detaljima.

Оставите одговор