Kako da dečiji stomatolog ne razvije strah kod vašeg mališana

Veoma je važno da deca u najranijem uzrastu ne razviju strah od zubara, jer taj strah, kao što je svima poznato, kasnije kroz čitav život prati ljude, pa je važno i da dečiji stomatolog bude pravilno odabran. Takođe, dečiji stomatolog bi trebalo i da dovoljno na vreme bude prvi put posećen.

Ne bi trebalo isključiti iz ovih preporuka ni činjenicu da dečiji stomatolog mora imati još neke kvalitete, pored profesionalnosti u svom primarnom poslu, kako bi briljirao u svom pozivu.

Pravilno biran dečiji stomatolog

Najpre, dečiji stomatolog bi trebalo da bude biran prema preporuci zadovoljnih korisnika, odnosno roditelja.

Time se hoće reći da je potpuno svejedno da li je dečiji stomatolog izabran prema preporuci vaših rođaka ili prijatelja ili ste pak istog pronašli prema preporukama zadovoljnih klijenta dečijeg stomatologa na internetu.

Takođe, vodite računa i da izabrani dečiji stomatolog bude prijemčiv za saradnju, odnosno da budete dovoljni slobodni da ga pitate za savet kako o ishrani deteta, tako i o načinima sprovođenja higijene. Za početak, dečiji stomatolog bi trebalo da vam savetuje na koje sve načine ćete sprovodite higijenu u ranijem uzrastu.

Dalje, dečiji stomatolog bi trebalo detetu u kasnijem uzrastu da objasni kako samo da pere zube, kao i da sugeriše koju pastu bi trebalo koristiti i kakvu četkicu kupiti.

Pametno odabrana i sprovedena prva poseta zubarskoj ordinaciji

Prvi put bi dečiji stomatolog trebalo da bude posećen pre proslavljenog prvog rođendana deteta, savetuju zubari. Zašto je to tako?

Naime, čim izraste prvi mlečni zub, trebalo bi da se poseti dečiji stomatolog kako bi vam skrenuo pažnju na prevenciju svih mogućih bolesti zuba i način održavanja higijene. Svaki dečiji stomatologposebno ističe problematikukarijesa kaojednog od najčešćih oboljenja ne samo formiranih, već i mlečnih zuba, pogotovo zato što se u ovom drugom vidu karijes može javiti i cirkularno, odnosno na svim zubima.

Dalje, dečiji stomatolog bi, pored saveta za prevenciju, trebalo da u ovom uzrastu prvi put upozna vaše dete kako ono kasnije ne bi razvilo strah od zubara. Zato se savetuje da dečiji stomatolog bude posećen upravo tada, kada se dolazi na prvu kontrolu, jer je sigurno da ista neće biti bolna i traumatska.

Ako se, pak, o ovaj savet oglušite, znajte da još uvek nije kasno. Naime, dečiji stomatolog bi trebalo da se upozna sa vašim mališanom u svim situacijama koje ne podrazumevaju popravke, što će reći prilikom kontrole, kako dete ne bi imalo traume.

Kasnije, dečiji stomatolog vrši redovan pregled na svaka tri meseca.

Kvaliteti koje bi dečiji stomatolog trebalo da poseduje

Dodatni kvaliteti koje bi dečiji stomatolog trebalo da ima, pored vrhunskog znanja o svom poslu, jesu strpljenje, pažnja i saosećajnost.

Naime, dečiji stomatolog mora pokazati strpljivost kako bi otklonio eventualni strah kod mališana, a zatim i sa velikom pažnjom pristupiti detetu. Stoga je najbolji dečiji stomatolog upravo onaj koji potanko detetu objasni, onda kada je mališan u uzrastu koji to može da razume, čemu služi koji instrument i kako se popravka vrši. Naravno, kako bi dečiji stomatolog trebalo da pokazuje i saosećajnost, to će i sa detetom veoma brzo i kvalitetno ostvariti kontakt, te neće biti kasnije straha od „čike u belom“.

Оставите одговор