Šta predstavlja PVC stolarija u građevinarstvu?

PVC je zapravo skraćenica od polivinil hlorid, koji je jedan od najrasprostranjenijih materijala koji se u današnje vreme koristi za mnoge stvari, pretežno u građevini. Dugovečan je, lak je za održavanje i za njega je neophodna samo minimalna nega u vidu čišćenja od prašine i to najobičnijom krpom. Dugo se mislilo da on zagađuje životnu sredinu, ali je to sve opovrgnuto sa puno istraživanja i dorade, i sada je on pogodan za reciklažu nakon isteka roka trajanja, a rok trajanja, kada je u pitanju PVC stolarija, može biti u zavisnosti od namene od četvrdeset do čak sto godina.

Koji su to razlozi zbog kojih treba da se opredelite za PVC stolariju?

Nešto što treba napomenuti među prvim razlozima je taj što je PVC materijal sa visokim izolacijskim svojstvima i u sebi ima pocinkovana čelična ojačanja koja doprinose njegovoj čvrstoći. To je mnogostruko korisno i prilikom ugradnje prozora kao i kod vrata. Prozori su posebno korisni iz razloga što pružaju odličnu izolaciju, ali ne samo toplotnu nego i zvučnu. Toplotna izolacija je maltene najbitnija, i tokom zime a i tokom leta. To u velikoj meri omogućava Vama da uštedite na grejanju zimi, a kada je leto neće biti potrebno dugo držati klimu uključenom. PVC stolarija je u poređenju sa aluminijumom i drvetom otporna na abraziju i na razne vremenske uslove, koji drugim materijalima nikako ne odgovaraju. Takođe, vlaga više neće predstavljati problem ako se opredelite za PVC stolariju. Vlaga je veoma štetna, nanosi i zdravstene i estetske probleme.

PVC stolarija – Šta je još potrebno znati?

Fleksibilnost pri ugradnji je isto karakteristično za PVC stolariju. Na lak način će majstori moći da Vam ugrade PVC prozore, vrata, pa čak i cevi. Posebno je bitno istaći da je ovaj materijal veoma dugotrajan i neće biti glavobolje ako se opredelite za njega. Kada jednom postavite, budite sigurni da je to dugoročno ulaganje, koje se može višestruko vratiti jer nećete morati na svakih par godina da ulažete u razne obnove. Ako biste gledali i cenu, aluminijum je veoma skup, a opet ne pruža bolje uslove nego PVC stolarija. Tako da treba uzeti u obzir svaku činjenicu i sagledati zašto je baš PVC idealan. Kada Vam dosadi dugotrajno i skupo održavanje drvene stolarije i aluminijumske koja obuhvata gitovanje, farbanje i stavljanje raznih diht guma na zastarele prozore i kada Vam dođu ogromni računi za struju – biće Vam jasno da je pravo vreme da se pređe na PVC. On je prava stvar za rešavanje sveih ovih problema, odnosno, uštedećete i vreme kao i ono najneophodnije u današnjem svetu – novac.

Zaključak

Odnos cene i kvaliteta je odličan kada je u pitanju PVC stolarija. Idealna je zamena za sve drvene i aluminijumske stolarije, i na tržištu sve više može da se nađe ponuda za PVC nego za sve ostalo zajedno. Mnogi su dugo bili zabrinuti da plastika ne može brzo da istrune i tako može negativno uticati na životnu sredinu. Tada su tu uskočila istraživanja koja su usavršila PVC tako da on bude idealan i za reciklažu, odnosno, kada prođe rok upotrebe, ako ikada i prođe – neće biti problema kako da se otarasite nepotrebnog PVC materijala.

Оставите одговор