Nakitm ogrlice, narukvice, mindjuse, prstenje

Reč nakititi se, sa svojim sinonimom ukrasiti se postoji u jeziku nasih staroslovenskih predaka već hiljadama godina. A nakit, kao predmet kojim se čovek ukrašava, da bi bio lepši, poželjniji i privlačniji sebi i drugima stariji je i od jezika.

Dakle, ljudi milenijumima pokušavaju da stvore ili nabave savršen nakit. Kroz vreme materijali su se menjali, ali nekoliko plemenitih metala ostali su važni, cenjeni i nezamenjivi do današnjeg dana. Suština i princip ukrašavanja se takođe nisu menjali, kao ni njegova svrha. Ogrlice oko vrata, narukvice na ruke, prstenje na prst, a minjdjuše na uši.

Gotovo da nema ljudskog bića kroz istoriju koje nije uspelo da odoli nakitu. Želja za kindjurenjem i kićenjem je nekad uvijena u deo službene dužnosti i društvenih očekivanja. Kao na primer pečatno i venčano prstenje ili relikvijski nakit.

Društveni statusi i materijalni položaj se momentalno vide po nakitu koji osoba nosi. Ni tu se ništa nije promenilo od davnina. Nakit je nezamenivi deo življenja i prati nas od rođenja do smrti, bilo da u njemu sami uživamo ili ga nosimo zbog društvenih nazora.

Оставите одговор